Passie-Oratorium 'Een gat in het dak'

Gezamenlijke activiteiten en bouwstenen
Datum: dinsdag 17 oktober 19:45

Locatie: Sionskerk, Marktweg te Oudeschoot

Op Goede Vrijdag 2018 (30 maart) willen we met een projectkoor o.l.v. Pieterjan de Buck het passieoratorium ‘Een gat in het dak’ van Michiel de Zeeuw en Mar van der Veer in Trinitas zingen. Op (zo goed als) alle dinsdagavonden tussen medio september en Pasen zullen we deze Marcuspassie, gebaseerd op de Nieuwe Bijbelvertaling, instuderen. Het is niet alleen onvergetelijk om met een hele groep mensen naar Pasen (Goede Vrijdag) toe te werken en toe te leven, maar ook om met elkaar aan de hand van dit muziekstuk zoveel lijnen en associaties met het leven van Jezus te verkennen en in ons eigen leven te herkennen. Dit vijf kwartier durend muziekstuk is geschreven voor koor, solo, gemeente, piano, klarinet, viool, fluit, cello.

Vaak begint de verhaallijn van een passie bij Jezus’ intocht in Jeruzalem. Een begrijpelijke keuze, maar je valt dan midden in het verhaal binnen. Zeker als je bedenkt dat voor steeds meer mensen het verhaal over Jezus een onbekend verhaal is. ‘Een gat in het dak’ zet in met een aantal Bijbelverhalen waarin Jezus vanuit ontmoeting ‘een beslissende opening maakt’ en bevrijding schenkt, waardoor mensen de hemel weer in het oog krijgen.

Na elk bijbelrecitatief (gezongen door koor en solisten) is er een sololied of een duet waarin de hoofdpersonen van het verhaal zelf aan het woord komen. De teksten van deze vrije werken zijn geschreven door Michiel de Zeeuw, evenals de teksten van de koralen die door het gehele werk gevlochten zijn. Het is de bedoeling dat deze koralen op Goede Vrijdag ook door de aanwezigen worden meegezongen.

Muzikaal kent de passie een grote diversiteit. De Bijbelverhalen worden vaak muzikaal geïllustreerd, met een speciaal oor voor de handelingen van de hoofdpersonen. Toonhoogteverloop, samenklanken en dynamiek zijn de kleuren waarmee de verhalen en teksten in muziek geschilderd worden. Toegankelijke muziek wordt afgewisseld met experimentele koormuziek.

Het motief van het ‘gat in het dak’ wijst op een zichtbare hemel. Het is dan vaak ‘het geloof van de ander’ dat ons dat uitzicht geeft: de kracht van de mantelzorgers, het geloof van ouders die niet opgeven om voor hun kinderen te bidden, de eigenwijze daadkracht van briefschrijvers voor gevangenen en zo zijn er nog velen te noemen; kortom: mensen die mens zijn voor anderen.

Datum: 

We repeteren met ingang van 19 september op dinsdagavond

Tijd: 

19:45 – tot uiterlijk 22:00 uur

Locatie: 

kerkzaal van de Sionskerk

Kosten:

Van de deelnemers wordt een financiële bijdrage voor de partituur gevraagd ( ca. € 10,-)

Informatie en aanmelding: Pieterjan de Buck  e-mail: pjdebuck@xs4all.nl of  tel. 06-30382415.

 

Telefoon
0630382415
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Alle datums


 • dinsdag 17 oktober 19:45
 • dinsdag 3 oktober 19:45
 • dinsdag 24 oktober 19:45
 • dinsdag 31 oktober 19:45
 • dinsdag 7 november 19:45
 • dinsdag 14 november 19:45
 • dinsdag 21 november 19:45
 • dinsdag 28 november 19:45
 • dinsdag 5 december 19:45
 • dinsdag 12 december 19:45
 • dinsdag 19 december 19:45
 

Powered by iCagenda

Copyright © 2014 All Rights Reserved