Skip to content

DOLKENSTEKERS in Natuur en Gods SCHEPPING.

In een persoonlijke hartenkreet stelt Amersfoorter Koos van Noppen prangende vragen aan geloofsgenoten. Waarom onderscheiden christenen zich niet als het gaat om zorg voor de schepping? Hij stelt nogal wat aan de kaak, en hij vergelijkt ‘ons christenen’ met de vernielers van ‘de Nachtwacht’ van enkele jaren geleden!
Van Noppen is o.a. actief voor de Amersfoortse groep van A Rocha en is met zijn vrouw betrokken bij verschillende lokale, groene initiatieven. Hij kiest ervoor om via de site van A Rocha zijn pamflet ‘Messentrekkers bij de Nachtwacht’ openbaar te maken.
Zie: http://nederland.arocha.org/nl/news/snijden-in-de-nachtwacht/

Hij is werkzaam in de orthodoxe hoek van de kerk. Eerder sprak hij bij ‘Het VERMOEDEN’. Ook dat is terug te zien,
via: https://tvblik.nl/het-vermoeden/koos-van-noppen .
En een impressie van pamflet hebben we zomer 2018 in ons kerkblad DE KERN laten plaatsen, maar het is evengoed actueel en het is een appél. Het hele pamflet vindt je onder: http://www.theoblogie.nl/messentrekkers-bij-de-nachtwacht/


Categorieën: Groene Kerk

Wat is vaak het plezierigste onderdeel van een vergadering?

Wat is vaak het plezierigste onderdeel van een vergadering?
Onder het genot van een hapje en een drankje een genoeglijk gesprek voeren met iemand waar je interesse naar uit gaat of die je wat vertellen wil. Het informele moment halverwege of aan het eind van het officiële en serieuze onderhoud.
De pauze dus!

We hadden daarom op woensdagavond 6 februari een vergadering, letterlijk een samenkomst, met een inleiding van zo’n tien minuten en een pauze van bijna twee uren. In de Menniste Wurkpleats van de Doopsgezinde Kerk vierden we de interreligieuze ontmoeting. Wij doen dit als Raad van Kerken en Islamitische Verenigingen in Heerenveen al weer een aantal jaren en dit keer was de Doopsgezinde Gemeente de gastkerk.
Alle leden van de R.v.K. hadden zich thuis in de keuken uitgeleefd en namen trommels en schalen lekkers mee. Wanneer we in de Moskee zijn kun je je ook achter het gebak verstoppen en bovendien, het bevordert het genoeglijk gesprek. Er werden dan ook naast allerlei informatie over thuis, familie, geloof, werk, Turkije, vakantie, Marokko, en cultuur zelf recepten uitgewisseld.
Er waren vijf tafels waar zes personen rond “het theelichtje” (tip voor de volgende keer) gezellig kletsten en na een half uurtje werd gevraagd of de helft van het gezelschap een andere tafel wilde opzoeken. Er was dus sprake van wisselende contacten in een bijzonder gezellige en voor herhaling vatbare ontmoeting.

Namens de Contactgroep Siep.

AANDACHT in de kerk, op meerdere gebieden.

We zijn al een tijdje Groene Kerk en dat moet niet ‘gewoon’ worden! Of misschien eigenlijk wel: het is gewoon om aandacht te besteden aan Gods Schepping en onze verantwoordelijkheden als ‘rentmeesters’. Daarom benaderen we u regelmatig met verzoeken, informatie en aanmoedigingen. We zoeken medestanders, want samen staan we sterk! Als Taakgroep DUURZAAMHEID stellen we ons ten doel om elk jaar stappen vooruit te zetten om in onze kerk en omgeving meer aard-vriendelijk te worden, zeg maar ‘te vergroenen’. Zie het volgende schema van 6 aandachtspunten:


U ziet het. Er is voor ieders’ belangstelling wel iets in te brengen. Voor al deze werkvelden zoeken we mensen, hulptroepen, en ideeen. Wie doet er met ons mee? WELKOM.

19e Blog (2019, week#06)

Categorieën: Groene Kerk

Bartje bidt niet veur brune boon’n.

We kennen het wel: Bartje bidt niet veur brune boon’n


Een overbekende uitspraak van de Drentse Bartje. Hij wil worst of spek zien. Hij bidt hier niet voor! Maar wij wel! Want bonen -of beter gezegd peulvruchten- zijn gezond en duurzaam. De ecologische voetafdruk is laag en bonen stellen weinig eisen aan de grondsoort: ze kunnen groeien op droge en schrale grond en ze kunnen stikstof uit de lucht binden, waardoor ze zichzelf als het ware kunnen “bemesten”. Hierdoor kan het dat de opbrengst per oogst elke keer groter wordt. Bovendien komt een groot deel van onze bonen van eigen bodem en dus van dichtbij.

Voor deze weken dus een heel praktische duurzaam-gezond en aard-vriendelijke tip. EN EET SMAKELIJK. Van alle plantaardige voedingsmiddelen hebben bonen het hoogste eiwitgehalte. Dat maakt het een heel goede vleesvervanger. We kunnen kiezen uit bruine bonen, kapucijners, groene erwten, kikkererwten, linzen etc. Iedere peulvrucht heeft zijn eigen smaak. Met bonen kun je oneindig variëren, van goed gevulde soep, tot chili-sin-carne, tot curry of humus en nog veel meer. Op het internet zijn veel lekkere recepten te vinden.
Dus als het even kan: elke week een bonengerecht op het menu. En wat onze Bartje betreft: hopelijk heeft zijn moeder nog een koolraap-prakje voor hem bewaard!

18e Blog (2019, week#03)(d.d. 18-01/2019, Cie-Duurzaamheid / DK) Met dank overgenomen!

Categorieën: Groene Kerk

Een ´nieuw´ begin én tegeltjeswijsheid

Is er niet een uitdrukking die stelt dat de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemen? Toch maken we elke jaarwisseling weer zulke voornemens. Welke dit jaar? Het is alsof voornemens in de aanbieding zijn: 3 halen, 2 betalen! Of: 4 pakken van 4, 5e gratis! en, als duurzaamheid, milieu of aard-vriendelijkheid deze week in de aanbieding zou zijn, zouden er dan ook rijen wachtenden bij het afhaalloket staan?
Er is veel dat ons tot denken aanzet. Daar is het eerste deel van januari ook een mooie tijd voor. En natuurlijk komen er ook tegeltjeswijsheden voorbij:Nog een paar die om reflectie vragen:
A) Theoloog Niek Schuman (1936/2018) ontwikkelde zichzelf van geloven naar hopen! En op een vraag of hij denkt dat het goed komt met de wereld, antwoordde hij: `Natuurlijk niet! Maar ik hoop het wel.` - Mogen we daar ook invullen: natuur, milieu, of Gods Schepping? - Een tegeltje hierboven zegt: Om dromen uit te laten komen, moet je opstaan.
B) Veel mensen hebben een bucketlist, een lijst van dingen die je (nog) wilt doen. - Wordt dat elk jaar weer een overschrijflijstje, van de oude agenda naar de nieuwe? - Het FD van 11 juli 2016 schreef al over een Duurzame Bucketlist, met daarin o.a. tips m.b.t. Voedselverspilling voorkomen, biologisch eten, en nog veel meer.
C) Als kerk kunnen we meer willen en doen, ´t liefst samen in verbondenheid. - Ook minder steen, meer groen. - Kunnen we een kerkelijke coöperatie voor zonne-energie op elk dak gaan oprichten? - Het zou heel gewoon moeten zijn om in de kerk voor de schepping te collecteren. Vul maar aan!

En wil je praktische tips voor deze dagen, voor dichtbij en verderweg? Zie: www.climatestewards.nlTerugblik Kerstnachtdienst Skoattertsjerke 24-12-2018

“…Wees niet bang…”, dat was het centrale thema in deze dienst.
In de eerste twee hoofdstukken van het Lucas-evangelie lezen we dat een engel namens God een bericht aan Zacharias, aan Maria en aan de herders brengt.
En elke keer gaat die boodschap vergezeld van de woorden: “…Wees niet bang…”.
Maar er is vandaag de dag nog zoveel om bang voor te zijn, er is zoveel dat ons angst aanjaagt.
Op de liturgietafel was met “stenen” een begin van een muur van angst opgebouwd.
Op verschillende plekken in de kerk bleken nog tien “stenen” te liggen, met daarop begrippen die met bang en angst te maken hebben.
Ds. Bloemendaal vroeg de kerkgangers die stenen te laten zien, ze werden bij de andere “stenen” op de tafel gelegd en zo ontstond er een “muur van angst.”Aansluitend op het bouwen van deze muur zongen we :

Een muur van angst, stenen vol zorgen,
duistere nacht – geen enkel licht.
Mens zonder hoop – geen zicht op morgen,
door angst en vrees gaan deuren dicht.

Maar het wordt Kerst! De geboorte van Jezus zet alles op z’n kop!
Bang zijn en angst hebben zullen niet het laatste woord hebben!
Daarom hebben we de muur van angst afgebroken en een nieuwe muur gebouwd,
met als basis “stenen” met de tekst “muur van hoop”.
Deze “muur van hoop” hebben we verder opgebouwd van “stenen” waarop de tekst :
“…Want in de stad van David is een Redder geboren…”We hebben de uitwerking van het thema “…Wees niet bang…” afgesloten met het zingen van de volgende woorden :

Stenen vol hoop, muur vol vertrouwen,
God zond zijn Zoon voor ons op aard.
Hij zal zijn plan voor ons ontvouwen,
is onze liefde meer dan waard.
Immanuël : Ja, God is met jou,
zo klonk toen eens Gods woord :
nog wordt die stem gehoord.

Liturgische schikking Kerst Sionskerk en Anna Schotanus

Thema: Licht op aarde in een mens Kleur: wit

Licht breekt door
in het duister van de nacht
en straalt in een klein kind,
in een kleine stad.

Een kind
dat als Licht van de wereld
op aarde verschijnt,
als een kiem van nieuw leven
in het Licht van de Ene

Eeuwige, kwetsbare,
brood voor ons.
Schenk ons ogen
voor dit Licht
opdat ook wij stralen.

Licht van ons leven,
geschonken in een kind,
richt ons kijken,
leer ons zien,
beschouwen en doen.Liturgische schikking 4e Advent

De ontmoeting
Kronkeltakken als symbool van onrecht en verlatenheid.
Kaapse viooltjes als symbool van bescherming en ontferming.

Als twijfel ons raakt
als wij roepen om de ander
om trouw en ontferming
Ontsteek dan het licht van de vierde kaars.
Licht sta ons bij en leid ons naar
de ontmoeting en het nieuwe begin.

Opening ontvangsthal Sionskerk 12-1-2019


Het heeft veel langer geduurd maar dan heb je ook wat. Zo langzamerhand naderen we het eind van de verbouw van de hal van de Sionskerk. Een heel ander binnenkomen met veel licht en veel uitnodigender dan de oude hal. Stapje voor stapje hebben wij de verandering kunnen zien en kreeg de hal steeds meer de uitstraling die we voor ogen hadden.
Is alles nu klaar ? Nee, nog niet ! Hier en daar moeten de puntjes nog op de i gezet worden en dient zich het volgende project aan namelijk: het aanpassen van het parkeerterrein. Hier wordt nu over nagedacht en er worden plannen gemaakt.
De opening van de nieuwe hal willen wij vieren in het weekend van 12 en 13 januari .
Op zaterdagmiddag 12 januari om 14.00 uur willen wij dat officieel doen en daarbij het dorp betrekken.
Op zondagmorgen 13 januari na de dienst willen wij dat vieren en s’avonds is er dan een Top 2000 dienst.

Groet namens de wijkkerkenraad Stoffel Baas.