Skip to content

Bartje bidt niet veur brune boon’n.

We kennen het wel: Bartje bidt niet veur brune boon’n


Een overbekende uitspraak van de Drentse Bartje. Hij wil worst of spek zien. Hij bidt hier niet voor! Maar wij wel! Want bonen -of beter gezegd peulvruchten- zijn gezond en duurzaam. De ecologische voetafdruk is laag en bonen stellen weinig eisen aan de grondsoort: ze kunnen groeien op droge en schrale grond en ze kunnen stikstof uit de lucht binden, waardoor ze zichzelf als het ware kunnen “bemesten”. Hierdoor kan het dat de opbrengst per oogst elke keer groter wordt. Bovendien komt een groot deel van onze bonen van eigen bodem en dus van dichtbij.

Voor deze weken dus een heel praktische duurzaam-gezond en aard-vriendelijke tip. EN EET SMAKELIJK. Van alle plantaardige voedingsmiddelen hebben bonen het hoogste eiwitgehalte. Dat maakt het een heel goede vleesvervanger. We kunnen kiezen uit bruine bonen, kapucijners, groene erwten, kikkererwten, linzen etc. Iedere peulvrucht heeft zijn eigen smaak. Met bonen kun je oneindig variëren, van goed gevulde soep, tot chili-sin-carne, tot curry of humus en nog veel meer. Op het internet zijn veel lekkere recepten te vinden.
Dus als het even kan: elke week een bonengerecht op het menu. En wat onze Bartje betreft: hopelijk heeft zijn moeder nog een koolraap-prakje voor hem bewaard!

18e Blog (2019, week#03)(d.d. 18-01/2019, Cie-Duurzaamheid / DK) Met dank overgenomen!

Categorieën: Groene Kerk

Trackbacks

Geen Trackbacks

Reacties

Geeft reacties weer als Lineair | Samengevoegd

Geen reacties

De auteur staat geen reacties toe op dit artikel